Blogroll

torstai 29. heinäkuuta 2010

Nettitreffit - kirjallisuusteoria ja käytännöt

Unohduin lukemaan pitkää ketjua nettitreffeistä, lukekaa tekin, tässä on parasta suomalaista proosaa juuri nyt. Aineistosta saisi helpohkosti ironis-älykästä flarffia, mutta se ei tekisi teksteille oikeutta (flarfin ongelmia ovat usein myös tekstien tahaton poliittisuus ja kyynisyys). Sen sijaan proosana näistä kertomuksista valkenee monia asioita, joita kustantamot ja lehtikieli ovat kielestämme turmelleet.

Treffeissä on jotain intiimiä, nettitreffeissä kutkutus vielä kertautuu, kun tapaaminen syntyy lähes tuntemattoman kanssa. Romantiikka, toiveet, eroottiset haaveet ja minäkuva ovat kaikki pinnassa tuon muukalaisen kohtaamisessa. Kokemuksesta syntyvät kertomukset ovat affektiivisia ja niitä ovat kirjoittaneet etupäässä ihmiset, joille tekstin tuottaminen näyttää itsessään olevan saavutus. Se tarkoittaa, että mitä pitempi teksti, sen enemmän asiaa ja parempi juttu. Diletanttisen kirjoittamisen laukaiseva syy on yleensä myös painava, näitä juttuja ei ole naputettu huvikseen, ne ovat syntyneet kokemuksista, jotka ovat jääneet vaivaamaan.

Intiimiksi luultu tuleekin alueelle, joka on kaikille tuttu. Se on kirjallisesti kiinnostavaa ja tärkeää. Tyylien kömpelyys ja kielioppivirheet tuntuvat vain lisäävän tekstien todistusvoimaa - kuten myös muutamat postaukset, joista paistaa kirjoittamisen harjaantuneisuus. Tässä tulee näkyväksi osaamisen merkitys kirjalliseen ilmaisuun. Juuri kirjoittamisen ja kielen alueella se tuntuu usein johtavan teksteihin, joiden ajatussisältö on täysin yhdentekevä, mutta joiden kirjoitusasu ikään kuin synnyttää merkityksen tunteen.

Erityisen ihastuttavaa näissä kirjoituksissa on se, että kirjoittajan pyrkimys luoda tekstillään status on monesti niin läpinäkyvä, että eetos, asiasisältö ja argumentit muokkaavat jonkinlaisia kaksoiskansalaisuuksia - sen mitä kirjoittajat kokevat olevansa, sekä sen jona he tahtovat esiintyä. Se paistaa lauserakenteissa ja väinölinnamaisissa vihjaavissa syvempää tietoisuutta osoittavissa sivulauseissa. Lukiessa koin liikutusta, pidän näistä ihmisistä, toivon heille kaikille hyvää, toivon että he löytävät kumppanin ja pääsevät siitä epävarmuudesta, jota he kokevat itsensä suhteen.

Omat nettitreffikokemukseni ovat kaikki viime vuosisadalta. Ne loppuivat jokainen alkuunsa ja niistä jäi lähinnä ulkopuolisuuden tunne. Ensimmäinen tapaukseni oli syvän ja pohjattoman ahdistuksen äärellä, elämäni surkeimman kesän aikana. Asuin yksin Itä-Helsingissä ja töiden jälkeen istuin lähikapakassa entisten vankilakundien kanssa. Työpäivät kului Lasipalatsissa myymälänhoitajana, ja kirjoittelin pitkiä viestejä Whiterabbitille, joka oli vastannut ilmoitukseen, jonka olin jättänyt syntymäpäivänäni. Sähköpostit olivat pakottavan kirjallisen ilmaisuni ainoa muoto, joka lopulta päätyi tapaamiseen. Ihastuin syvästi ja olin valmis jättämään kaiken leevi&theleavingsmaisesti, kuten romantikon kuuluu. Tyttö säikähti ja välit viilenivät muutamaan treffimäiseen tapaamiseen ja sitten sammuivat teiden erkaannuttua.

Toinen tapaus kertoi olevansa uudestisyntymiskierron viimeisessä vaiheessa, eli kutakuinkin valmis astumaan ylempään todellisuuteen. Tapasimme ja hän liitti minut elämänsuunnitelmaansa kokolailla kuristavalla tavalla. Sitä seurasi tekstiviestipommitus ja puhelinsoittokierre, joka koetteli hermojani. Lopulta sain kuulla pilanneeni kaiken ja synnyttäneen katkeruutta tuossa ihmisessä, jota en koskaan oppinut tuntemaan.

Vielä oli joku kolmas juttu, kahvitapaaminen, mutta en muista siitä mitään muuta kuin että väkinäistä oli.

Netistä on tullut romanttisen haaveilun paikka, jossa toiveilla ja mielikuvilla voi värittää todellisuutta. Se on lyyrinen kyky, joka tuskin tekee maailmasta pahempaa paikkaa. Harmillista vain, että ihmiset lopettavat liihottelun tavatessaan ja mittaillessaan toisiaan arkirealismilla kahvilan pöydän ääressä.

4 kommenttia:

  1. Hieno merkintä ja kerrassaan loistava loppulause.

    Vaikka treffiketjun kirjoittajiksi valikoituu juuri sellaisia ihmisiä, jotka etsivät yleisöltä tukea voidakseen neutraloida epäonnistuneet intiimit kohtaamisensa, niin sen (ja kirjoituksesi) herättämät ajatukset tahtovat nousta esiin kysymysmerkin muotoisina: Miksi nykyihmisten - eittämättä yhtä sosiaalisten kuin yksinäisten - on niin vaikea uskoa kahdenkeskisyyteen? Miksi "tosielämän" kohtaamisia kuvataan juuri tavalla jota hallitsee voimakas kasvojen menettämisen pelko, statuksen varjelu, etäännyttäminen, jopa esineellistäminen? Miksi?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Timo. Nuo esittämäsi kysymykset kieltämättä osuvat. Keskusteluketjun treffikertomuksista tulee sellainen kuva kuin kertojat koko ajan kuvittelisivat että kaikki tarkkailevat heitä, että he ovat esiintymässä muulle maailmalle, joka ei ole suopea yleisö. Samalla treffikohtaaminen on intiimi sitoutuminen - jos toinen käyttäytyy huonosti, se on molemmille häpeäksi. Tuota ketjua lukiessani muistelin Eufemian kertomusta kunniasta ja irrationaalista häpeää, jota ihmiset joskus kokevat kumppanistaan: http://eufemia.blogspot.com/2010/05/kunniasta-osa-2.html#comments

    Toinen puoli on ulkonäkökeskeisyys, joka menee pitkälle julmuuteen asti. Netti on tuonut ainakin noiden kertomusten perustella ihmissuhteisiin aika paljon suorittamista. Ei esimerkiksi liene enää harvinaista hakea netistä tuntemattomilta ihmisiltä pelkkää seksiseuraa.

    Jonkinlaisena perusvireenä on epävarmuus, pähkiminen että mitä muut minusta ja tästä kumppanistani ajattelevat ja sitten vielä minusta tämän kumppanini vierellä. Ihmiset vissiin pelkäävät niin paljon naurunalaiseksi joutumista, että syyttävät siitä jo valmiiksi treffiseuralaisensa puutteita - mutta samalla osa heistä kauhistuu raktiotaan, sillä he eivät haluaisi olla niin suvaitsemattomia kuin millaisina he itsensä löytävät. Onhan se kummallista tuntea häpeää pelkästään siitä, kenen seurassa liikkuu.

    VastaaPoista
  3. Minä pyydän naisia yleensä kaljalle. Joskus homma toimii, joskus ei. Mutta ainakin saa olutta. Pienessä hiprakassa on myös yleensä helpompi tutustua. Jos tutustuminen sujuu hyvin, tilanne johtaa usein turhan romantiikan ohittamiseen.

    Isot pojat ovat toki varoitelleet, että iloisen illan jälkeen saattaisi aamulla olla edessä synkeä metamorfoosi. Havaitsemani muodonmuutokset ovat kuitenkin olleet aika vaatimattomia. Ehkä naiset ovat kokeneet asian toisin, koska seuraavia treffejä ei aina tule. Tai sitten naiset vain pakenevat itseään.

    VastaaPoista
  4. Noinhan se taitaa yleensä mennä, baarissa mäkin paljolti tutustun uusiin ihmisiin. Romantiikan turhuudesta mä tosin olen päinvastaista mieltä, romantikko kun näkee kaiken muun paitsi romantiikan turhuudeksi.

    Nettitreffikuviossa tämä vielä kertautuu, jos ensitapaamista viivytetään, koska tuntemattomalle kirjoittaminen muodostaa oman romantiikkansa ja jännityksensä. Se on mielikuvien maailma, joka tekee todellisuuteen säröjä - näin ainakin omalla kohdallani on ollut.

    VastaaPoista